Online narudžba

U kontakt formi imate mogućnost slanja dokumenata za tisak. Možete slati PDF, TIFF, JPG, JPEG, PSD, EPS formate datoteka, te ZIP datoteka zbog manje veličine i mogućnosti pridruživanja više datoteka u jednu arhivu. Maksimalna veličina pojedine datoteke je 40 Mb. Klikom na "Pošalji" poslati će se svi podatci iz kontakt forme, uključujuzći i datoteke. Ne gasite preglednik dok ne dobijete potvrdu o uspješnom slanju, te imajte na umu da za upload većih datoteka treba i dosta vremena.

KRATKE UPUTE ZA PRIPREMU DOKUMENTA ZA TISAK

1. PDF FORMAT

Preporučeni formati za slanje su PDF , te ako se radi o fotografijama TIFF i JPEG. PDF je najpouzdaniji format datoteke za digitalni tisak, te možete koristiti verizije od Acrobata 5.0 (PDF 1.4). PDF dokument mora biti napravljen tako da se svi fontovi pretvore u krivulje, uključen color profil u CMYK kompozitni file.

Prihvačamo datoteke za tisak u slijedećim formatima: PDF, TIFF, JPG, JPEG, PSD, EPS.

2. NAPUST ("bleed")

Napust je krajnji dio dokumenta. Kod svih dokumenata koji sadrže neki objekt (npr. vektor, sliku, itd...) koji se nalazi na samom rubu dokumenta potrebno je dodati napust i te objekte postaviti unutar zone napusta. Zona napusta mora biti minimalno 3 mm. Pojednostavljeno rečeno, napust se dodaje dokumentu jer svaki dokument nakon tiska ide na obrezivanje, a zona napusta upravo je onaj dio koji se reže. . Napust nije potreban ukoliko Vaš dokument nema objekte koji ne idu izvan ruba papira. Tada pazite da objekti na Vašem dokumentu ne zadiru u sigurnu zonu koja je 4 mm od ruba papira. Vidi primjer na dnu.

3. SIGURNA ZONA

Važne podatke (objekte) kao što su tekstovi ili slike koji ne idu u margo (do samog ruba dokumenta) nemojte stavljati unutar sigurne zone koja je minimalnih 4 mm od ruba papira, odnosno ruba obrezivanja (tzv. linije reza). Dakle, gotov, obrezan format treba sadržavati sigurnosnu zonu (prostor koji se nalazi između ruba papira i podataka) kako bi bili uvjereni da nešto važno neće biti odrezano.

4. CRNA BOJA

Za što veću punoću crne boje (ukoliko Vaš dokument sadrži velike crne plohe), nije dovoljno postaviti samo crnu komponentu na 100%, nego bi za punu crnu boju trebalo postaviti slijedeće CMYK vrijednosti: C=60%, M=50%, Y=40%, K=100%.

Za vektorske elemente i tekst koji je obojen crnom bojom potrebno je obavezno uključiti OVERPRINT opciju, tj. 100% prekrivanje crnom bojom.

5. GRADIJENTI - VERLAUF - PRIJELAZI

U digitalnom tisku ukoliko želite dobiti najkvalitetniji verlauf (prijelaz, gradijent), najbolje je napraviti ga unutar Photoshopa jer vektorski generirani gradijenti imaju problema prilikom RIP-anja i često dolazi do pojave "stepenica" u rasponu gradijenta (kako bi bili potpuno sigurni da smo izbjegli mogućnost stepenica dobro je napraviti "Add noise" filter (max. 2-3) na gradijentu).

6. CMYK color mode

Dostavljeni dokumenti moraju biti u CMYK color modu.

7. REZOLUCIJA

Za kvalitetan otisak preporučamo da rezolucija bude minimalno 300 dpi (dots per inch) i ne veća od 100% njezine stvarne veličine u (u cm ili mm). Ako se fotografija poveća iznad njezine originalne dimenzije, automatski gubi na kvaliteti (broj točaka po inču ostaje isti, a veličina slike se povećava, odnosno tečke se povećavaju na dimenziju slike i imaju manju gustoću). Slike s manjom rezolucijom ispod 300 dpi-a u otisku mogu izgledati neoštro i nekvalitetno s nedovoljno detalja. Ukoliko se koristi sitniji tekst preporučamo 600 dpi.

8. FONTOVI

Ako radite Vašu pripremu u nekom od vektorskih programa fontovi trebaju biti pretvoreni u krivlju prije izrade PDF ili EPS file-a. Druga mogućnost je da pri izradi PDF-a uključite opciju "embed all fonts". Treća mogućnosti je da uz datoteku dostavite i sve fontove korištene u izradi pripreme.

9. POMOĆ

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte.